Arctic Ultra 2014

Första upplagan av Arctic Ultra har nu genomförts på 50M och skulle visa sig hålla hög klass och bli en riktig rysare. Det var mellan förhandsfavoriten Andreas Falk som är en mycket meriterad löpare på framför allt längre distanser och Tor Idar Lillekroken som skulle pressa varandra under hela loppet. På damsidan var det debutanten Theres Falk som genomförde en mycket fin debut och vann före Anne Britt Bringedal.

Starten gick 08.00 och ett högt tempo sattes av från början. Andreas varvade på 46,11 och Tor Idar 48,20. Redan här syntes det att en fin fight skulle kunna bli. Therese öppnade i ett mer beskedligt tempo på 55,20 resp 1:04 för Anne britt. Skulle detta vara möjligt att hålla så högt tempo på en tuff bana som loppet håller. Varje var är 10km med 150 höjdmeter, största delen ligger på asfaltsvägar som är plogade och sandade samt en motionsslinga inne i skogen som skulle visa sig bli mycket tuff att springa på. Andreas håller tempot varv två och tre medan Tor Idar backar hem något på andra men drar på för att komma ikapp på tredje. Åter igen en lucka på två minuter. Therese håller ett fint tempo hela tiden och ser alltid lika glad ut när hon kommer.

Startfältet för 30km är ute på banan vid detta lag och springer där Petter Möller och Andreas Willhemsson tar täten för Mikael Andersson. De varvar ut på 48,20 på första varvet.

40km passeringen för 50M klassen håller otroliga 3:09 för Falk, 3:11 för Tor Idar, 3:45 för Therese och 4:33 för Anne Britt. Vi kan redan nu förstå att riktigt bra tider kommer att presteras under dagen. Men kommer de hålla hela vägen. Andreas ser kontrollerad ut, Tor Idar sliter. Femte varvet klämmer Falk på riktigt mycket för att försöka skapa en riktig lucka vilket han lyckas med, men blir kostnaden för stor? Vilket Tor Idar nytjar på sjätte varvet och kommer tillbaka något. Ser vi överlag händer något vid denna tidpunkt för samtliga löpare, teorin är att snön i spåret har blivit oerhört mjuk och svårsprungen, samtidigt som den tuffa banan börjar sätta sina spår, för samtliga börjar få tungt att hålla sina varvtider.

Petter Möller springer in som segrare på 30k klassen före Anders Willhemsson på 2:31:32 resp 2:34:00. Trean i loppet blir Mikael Andersson på 2:45:00. Kul att det blev en fight på slutet även här. Mellan fjärde och femte platsen blev det också en fight som Lars Lundqvist drog längsta stråt ur.  Segraren i damklassen blir Mari Hernandez med 3:04:20.

Kampen i långa herrklassen förblir en riktig kamp in mot varvning 7 innan sista varvet. Falk undrar var ”norsken” är och Lillekroken undrar var ”svensken” är. Ingen av dem har någon lång varvning utan de fixar sina saker så fort som möjligt. Vi hjälper dem så mycket vi kan för att få ut dem på banan igen. Spänningen är således olidlig. Undertiden peppar vi Therese och Anne Britt i sina växlingar för att få i dem lite energi så de kan göra sitt ute i spåret. Anne Britt som har haft lite problem med magen ser bättre ut vilket är otroligt härligt.

Klockan går och det närmar sig målgång. Vem är föst? Arvika tidningen kommer i sista sekund då Falk springer som så fort han orkar. Det hörs att han sliter otroligt hårt. Varje steg är en kamp. Tar vänster, sista backen uppför sedan är det några svängar och mål. På nytt banrekord och en otroligt fin segertid 6:38:11 faller han ihop över mållinjen, tätt där efter kommer Tor Idar på 6:40:40. En stor eloge till löparna som krigat ända in i mål. Det var inte någon av dem som ville komma tvåa. Riktigt härligt att se.

Therese kämpar på med jämna varv för att kliva ut på sitt sista varv mot en riktigt fin tid med 8:05:00. Det gick lite för tungt på sista två varven för att gå under 8 timmar. En riktig fin debut tid på 50M. Anne Britt går i mål på 9:53:23 och är otroligt glad för att komma under 10 timmar.

Vi som arrangör är otroligt glada om att få skapa förutsättningar för dessa löpare som kommit till Arvika och sprungit 50Miles eller 30km. En förutsättning för oss att få ihop allt är våra otroliga sponsorer som hjälpt till. Utan dem skulle det aldrig ha gått.

Nästa år kommer vi ha ytterligare en Ultra klass på 100M och eventuellt en sprint på 10km.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s